CILI KASI TARUK!

BERITA PERAK TODAY - KLIK SINI

Video Panas dari Perak Today - Klik Sini

KALAU KORANG NAK EMAIL AKU -Sila email ke 1housepk@gmail.com

Seminar

Seminar

Thursday, May 24, 2012

PANAS BERAPI! MARI DENGAR NASIHAT ORANG LAMA PASAL LYNAS!

Negara bakal kehilangan sumber hasil pendapatan jika projek Lynas Advanced Materials Plant (Lynas) di Gebeng, Pahang tidak dilaksanakan, kata Tun Dr Mahathir Mohamad.

Bekas Perdana Menteri berkata, kerugian berlaku apabila pihak tidak memahami kebaikan projek menghalang kerajaan mengekstrak dan menggunakan kapasiti tenaga elektrik bersih dijana daripada nadir bumi.

Katanya, perlombongan dan kegiatan mengekstrak nadir bumi Malaysia tidak bahayakan rakyat dalam apa juga cara, seperti tidak mudaratnya bateri lithium-ion dalam telefon bimbit.

“Malaysia kaya dengan hasil nadir bumi dalam kuantiti ketara. Ia tidak berbahaya. Tahi bijih atau amang lebih mudah mengeluarkan gelombang radio berbanding nadir bumi.

“Perlombongan dan pengekstrakan nadir bumi membawa kekayaan kepada Malaysia, malah negara sepatutnya mengeluarkan bateri lithium-ion digunakan kenderaan elektrik mahupun hibrid,” katanya dalam entri terbaru di blog peribadi, chedet.

Dr Mahathir berkata, beliau difahamkan loji Lynas di Pahang tidak membabitkan proses mengaktifkan mana-mana komponen nadir bumi untuk menjadikan ia radioaktif.

“Sisa buangan nadir bumi tidak menghasilkan radiasi, sekali gus isu untuk mengeksport bahan buangan itu tidak berbangkit.

“Kita membawa dan menggunakan telefon bimbit setiap masa, melekapkannya ke telinga untuk mendengar dan bercakap menerusi gelombang udara. Bateri lithium-ion tidak memancarkan sinaran radiasi yang berbahaya,” katanya.

Untuk artikel penuh Tun M, KLIK SINI

5 comments:

  1. Kekayaan negara yang akan disonglapkan oleh Pakatan Haram kerana mereka tidak mahu kerajaan BN berjaya.

    Sepatutnya kerajaan teruskan sahaja projek Lynas ni, yang marah pun banyak kaum Cina yang tak nak melayu berjaya.

    ReplyDelete
  2. Apa masalah dengan Lynas ni, semua pakar dari serata dunia dah kata ianya selamat, kenapa masih nak tangguh lagi? Teruskan je

    ReplyDelete
  3. LYNAS got nothing to do with RADIOACTIVE or RADIATION .
    It is all about business . Chinese businessman no longer able to monopolize this type of project. That is why these people protest protest and protest.
    Greedy like PIGS just like DAPigs
    PAS - Parti Ahli Sewel so blind . They just don't see it and joined the protest with these greedy pigs

    ReplyDelete
  4. Dengan ini di "isytiharkan" bahawa Projek Lynas akan terus dilaksanakan tanpa menghiraukan puak2 yg tidak ingin melihat Malaysia menambah kekayaannya...
    Sekian.

    ReplyDelete
  5. Hidup mahashit
    hidup mahashit
    tanpa mahashit melayu masih ditahap longkang

    ReplyDelete

Aku bagi korang komen bebas kat sini tapi aku harap korang kena bertanggungjawab dengan komen korang. Marilah kita raikan demokrasi dengan lebih beradab dan bertanggungjawab.

BERANI BUAT BERANI TANGGUNG LA YEA!

Sama Rata, Sama Rasa, Depan BELAKANG Sama Saja!!

Sama Rata, Sama Rasa, Depan BELAKANG Sama Saja!!