CILI KASI TARUK! HENTIKAN SEMUA DEBAT KERANA IANYA AMAT MEMALUKAN!

Setiausaha Agung Umno, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor berkata, tidak perlu diadakan debat terbuka antara Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dengan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Tengku Adnan menganggap bahawa perdebatan bukanlah jalan penyelesaian dalam merungkai pelbagai masalah, sebaliknya pendekatan Perdana Menteri yang lebih gemar turun padang dan menyelami kehendak rakyat diaplikasikan untuk pengurusan dan pentadbiran negara ini.

“Apa yang jelas, tindakan mencabar Perdana Menteri, Datuk Seri Najib mengadakan debat sebagai jalan menyelesaikan masalah adalah sesuatu yang tidak logik untuk dilakukan dan tentunya sebagai pemimpin berjiwa besar saya fikir tidak ada keperluan untuk Perdana Menteri menerima cadangan tersebut,” kata beliau dipetik Umno Online, hari ini.

Tengku Adnan juga berkata, pada pandangan beliau Perdana Menteri tidak perlu melayan tuntutan debat, apatah pula dengan “ketua pembangkang yang seringkali melihat kepada sudut negatif semata-mata untuk menjatuhkan kerajaaan yang telah memajukan negara.”

“Berdasarkan beberapa siri debat yang telah berlangsung sebelum ini didapati bahawa ia lebih cenderung untuk dimanipulasikan oleh pihak pembangkang selain memainkan emosi tanpa mengguna pakai ilmu yang ada,” katanya.

Beliau turut mengingatkan bahawa perdebatan yang diadakan adalah ikutan daripada budaya politik di Amerika Syarikat dan Eropah yang berbuat demikian menjelangnya pemilihan presiden mereka.

“Kenapa kita mesti terikut-ikut dengan acuan dari Barat sedangkan kita sendiri mempunyai sistem pentadbiran yang lancar dan berpandukan kepada demokrasi terpimpim,” kata Tengku Adnan yang juga Setiausaha Agung Barisan Nasional (BN).

Tengku Adnan juga mengkritik Pakatan Rakyat (PR) yang seringkali mencari populariti dengan melakukan provokasi dan cuba mengusulkan keperluan debat dibuat sedangkan keutamaan adalah rakyat dan negara.

“Sebagai pemimpin yang amanah dan melaksanakan tanggungjawab tentunya Perdana Menteri lebih mengutamakan kehendak rakyat keseluruhannya daripada memenuhi tuntutan segelintir pembangkang yang kerapkali lebih bersifat provokatif.

“Ini bukanlah perkara baru kerana umumnya, penerimaan ikhlas kerajaan akan dijadikan satu permainan sebagaimana perpaduan dan muzakarah yang turut disensasikan sebagai satu isu atas tujuan mengekalkan populariti pemimpinnya yang tenggelam kerana gagal dalam pentadbiran,” katanya lagi.

Tegasnya, pihak pembangkang hanya tahu memanipulasi isu dan melakukan provokasi kepada kerajaan dengan harapan rakyat akan terpengaruh dan memberikan sokongan kepada mereka.

“Pembangkang gagal melakukan kebajikan dan kemajuan kepada masyarakat dan lantaran itulah mereka tiada punca untuk dicanangkan selain daripada mencari kesalahan dan memanipulasikan kepimpinan Umno-BN,” katanya lagi. – Sinar Harian

HOUSE PK: Sebenarnya debat yang baru berlalu hari tu, sangat mengewakan, aku setuju dengan apa yang ditulis oleh blogger ini. KLIK SINI

Walaupun ada kengkawan yanag memuji kaw-kaw punya pasal debat tu, bagi aku ianya amat memalukan dan stu perangkap untuk memalukan PM sebenarnya. Senang cite la, tak yah layan la permintaan orang gila ni.

22 Responses to "CILI KASI TARUK! HENTIKAN SEMUA DEBAT KERANA IANYA AMAT MEMALUKAN!"

  1. Dayus nak debat terpaksa tipu di pilihanraya dan zalimi rakyat.

    ReplyDelete
  2. PAKATAN RAKYAT AKA PKR GILA DEBAT. SATU KERJA PUN TAK JALAN. CAKAP MELETOP-LETOP, SEMUA JALAN NAK MENIPU DAN MANIPULASI UNTUK TUJUAN POLITIK BANGANG JE. JANGAN LAYAN GANG BANG NI SEMUA. BUANG MASA.

    ReplyDelete
  3. Mcm debat KJ dengan rafizi kat london KJ cuba jadi civilized dan gentelman sebab kat sana dia takda bajingan tukang sorak dn berdepan rakyat malaysia. Kat sini debat dia dengan rafizi pasal PTPTN dia bawak rempit2tukang sorak dan character dia berubah jadi politik murahan UMNO.ka ka ka. Rakyat boleh menilai. Debat pun kalah, tak debat pun kalah di mata rakyat. Either way. you lose

    ReplyDelete
  4. KJ lebih baik.

    ReplyDelete
  5. skurgnya dia ada telur .. anak jantan .. berani. .. bukan mcmsi dia tu.. auw .. ckp dlm tv bergegar2 ..

    org mcm ni kata berjiwa besar?haramjadah!

    patut hentikan juga bahas semua peringkat di sekolah dan universiti. bodoh punya statement. mcm kari basi.

    serius ckp... klu dh penakut tu penakut juga. sbb tau byk auta dari fakta.

    ReplyDelete
  6. Anon 5.54, ukup setakat debat kat Sekolah dan Universiti je, tq kerana hamun aku, I Like

    At least aku tak hipokrot, I speak my mind man

    ReplyDelete
  7. Pakatan akan berkubur, Insya'allah, debat ni elok diambik penjual ubat kat chow kit, mereka lebih baus dalam berdebat ni, anwar patu berdebat dengan penjual ubat di chokit je

    ReplyDelete
  8. Parpu , Khairy ni memang sengaja nak kasi Rafizi menang, dia hafal semua benda dalam buku jingga. dia memang sengaja promosi Anwar, dia memang nak malukan PM

    Jangan lupa 2008, UMNO hampir hilang kuasa kerana si Khairy dan Pak Mentua dia le, tapi parpu kawan2 kau semua dah macam jadi balaci dia, nape ek?

    ReplyDelete
  9. takpa,kalau najib tak berani debat hantar rosmah debat wan azizah atau nurulizah.

    ReplyDelete
  10. debat antara PM dan anuar al jub bertajuk "mengapa saya liwat saipul" dan "mengapa saya tak sumpah laknat"

    ReplyDelete
  11. lawan pantun la lebih baik, sebab lebih ketimuran

    ReplyDelete
  12. tu saja modai UMNO, sex dan sek dan sek. mana brani debat soal rakyat. kecut teloq. Rakyat makin meluat UMNo

    ReplyDelete
  13. INGAT PR INGAT SEKS BEBASMay 24, 2012 at 7:59 PM

    Anon 7.52, rakyat dah muak pemimpin kau yang asyik dok gila seks, INGAT PR INGAT SEKS BEBAS!

    Paling best sekali, pemimpin korang dapat syok, bila dibongkar UMNO pulak salah?

    Kaki LIWAT dan YB Jamban korang suka sebab pandai cakap? Maknanya penyokong PR ni asal pandai cakap je, mereke buat apa pun korang tak kisah ya? Hatta berzina, meliwat atau mengkhianati negara pun korang tak kisah?

    Pernah dengar tak? Dont shoot the messenger? Kau paham tak anon apa aku cakap ni? Mungkin otak kau dah penuh dengan maksiat kot sampai tak nampak apa yang baik dan buruk ek?

    ReplyDelete
  14. OOoo patut la mereka suka debat, sebab nak berdebat lebih mudah dari buat kerja, sebab itu le kat Selangor ni satu pun janji manifesto mereka tak kesampaian, hari ini baru mereka mula nak cerita pasal pendidikan percuma di tadika...kih kih kih...yang bestnya tadika pun tak lepas ada hati nak cite pasal ptptn..

    ReplyDelete
  15. Kesianaku tengok BN makin lama di tolak rakyat. Aritu aku pegi dataran tengok citrawarna. Ada 2 stage tempat duduk -satu untuk kaum kerabat BN dan foreign guest. Sebelah satu lagi untuk sanak saudara participants. Rakyat sekog pun takmai. Tu la tahap sokongan pada BN. Bazir duit syok sendiri saja

    ReplyDelete
  16. Yalah aku pun kesian tengok BN sebab tu mas aperhimpunan UMNO yang ke 66 haritu stadium Bukit Jalil kosong kan? Kah kah kah

    Anon kat atas tu, kau nak pujuk diri sendiri ke?

    ReplyDelete
  17. Nak tengok sokongan kepada BN tengok lah di tempat yang independent dan tak dimanipulasi oleh media BN.Contohnya video2 di you tube. Yang mana ada BN atau umno akan mempunyai 1o% like paling banyak and 90% dislike paling kurang. Apakah harapan BN?

    ReplyDelete
  18. Anon 8.21. jadi ukuran kau terhadap kekuatan BN adalah pada like atau dislike sesebuah video?

    Kah kah kah, pendeknya akal kau, bukankah 1 orang cybertrooper pembangkang ada 30 id? Sebab tu kat Malaysiakini ada lebih dari beratus komen. Nampak banyak tapi hakikatnya beberapa kerat je cybertrooper yang dibayar.

    Bertaubatlah anon dan kemabli kepada realiti

    ReplyDelete
  19. "1 orang cybertrooper pembangkang ada 30 id?" - kau confuse rakyat malaysia dengan balaci ameno.


    contoh terbaik- 300ribu rakyat kat bersih paling kurang ada 50 ahli keluarga dan kawan2. Tu yang keluar minta undi bersih. yang tak keluar? arwah lah BN. Tapi dalam blog UMNO hanya 500 orang keluar bersih saja kan? ha ha ha ha

    ReplyDelete
  20. Anuar dan penyokong2nya ni tak malu ke nak ajak PM berdebat. Tolong la tengok diri kamu,rekod kamu,aktiviti tak bermoral kamu,tengoklah previous criminal record kamu.Sabenarnya kamu bukan sahaja tak layak nak berdebat dengan PM malah dengan mana2 ahli biasa umno pun kamu tak layak.Aku cadangkan agar kamu ini berhentilah berpolitik, banyak luang kan masa untuk bertaubat terus bertaubat, bertaubat dan terus bertaubat.Kamu dah tua(Maghrib dah)Allah panjangkan umur mu adalah untuk memberi peluang kamu bertaubat. Aku marah Kalau DS Najib layan debat dengan Anuar kerana dalam bahasa bangsawannya, ia akan cuma 'mencemar duli'(dengan izin) PM sendiri.

    ReplyDelete
  21. betul tu! debat ni kerja orang2 bodoh jer! kenapa kita mesti tiru stail orang barat? debat ni lebih banyak auta daripada fakta, contoh, apa yg dikemukakan oleh rafizi semuanya auta. tahniah KJ kerana mematahkan auta rafizi!

    ReplyDelete

Aku bagi korang komen bebas kat sini tapi aku harap korang kena bertanggungjawab dengan komen korang. Marilah kita raikan demokrasi dengan lebih beradab dan bertanggungjawab.

BERANI BUAT BERANI TANGGUNG LA YEA!