PANAS BERAPI! KERAJAAN SELANGOR YANG ZALIM LAGI MENZALIMKAN!

BN sering dituduh kejam, zalim, tindas rakyat dan pelbagai lagi tuduhan-tuduhan jahat lain yang dilemparkan oleh pembangkang. Mereka cukup bijak mengalihkan perhatian rakyat untuk menutup perkara-perkara buruk yang mereka lakukan.

Hari ini kami di selangordaily.com ingin berkongsi dengan anda kisah kemunafikan dan kezaliman kerajaan Selangor dibawah pemerintahan PKR dan DAP.

Sebidang tanah seluas 142 hektar telah diberikan oleh Kerajaan Selangor pada tahun 1998 di Bistari Jaya , Kuala Selangor untuk dijadikan sebagai Taman Agroteknologi. Kemudian pada tahun 2000 selepas Kementerian Pertanian memperkenalkan Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Taman Agroteknogi tersebut bertukar menjadi TKPM.

Tujuan diwujudkan TKPM adalah seperti berikut
Mewujudkan zon pengeluaran makanan yang kekal;
Menggalakkan penyertaan usahawan tani dan swasta dalam pengeluaran makanan dan;
Penanaman berterusan dan pengeluaran tanaman makanan yang berkualiti.

Antara konsep dan ciri-ciri projek pula dirangka seperti berikut
Melibatkan MOU antara Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri
Kerajaan Persekutuan akan menyediakan kemudahan asas/ infrastruktur ladang
Kerajaan Negeri akan menyediakan tanah yang perlu digazet sebagai TKPMKerajaan negeri Selangor ketika itu telah bersetuju dan telah menandatangan MOU dengan Kementerian Pertanian bagi menjayakan TKPM di Bistari Jaya.

Seramai 25 orang peladang terlibat dalam menjayakan projek tersebut. Antara projek pertanian yang dijalan dalam TKPM tersebut adalah
Penternakan ikan(keli dan talapia)
Ikan hiasan
Pemprosesan ikan kering
Kilang memproses makanan ikan
Ladang ternakan ayam
Kebun sayur dan buah-buahan
Pusat semaian pokok dan bungaHasil usaha keras Kementerian Pertanian dan Jabatan Pertanian Selangor selaku pembimbing,serta usaha keras para peladang juga projek berjalan dengan lancar. Sejak diwujudkan sehingga kini hasil pertanian berjumlah 25.3 juta telah berjaya dikeluarkan dari TKPM tersebut. Peladang-peladang dari kawasan terbabit juga antara pembekal bahan pertanian utama di Lembah Klang.

Disangka panas hingga ke petang rupanya hujan ditengahari, itulah perumpamaan yang layak digunakan apabila mengenangkan nasib peladang-peladang di kawasan tersebut sekarang. Usaha keras mereka selama tidak akan berkekalan. Semuanya akan musnah tidak lama lagi.

Pada 14 Mac 2012, Kumpulan Hartanah Selangor Berhad iaitu sebuah GLC yang diterajui oleh Khalid Ibrahim telah menghantar notis kepada petani-petani di kawasan tersebut agar mengosongkan tanah berkenaan dalam tempoh 14 hari. Jika tidak dikosongkan tindakan undang-undang akan diambil.

0 Response to "PANAS BERAPI! KERAJAAN SELANGOR YANG ZALIM LAGI MENZALIMKAN!"

Post a Comment

Aku bagi korang komen bebas kat sini tapi aku harap korang kena bertanggungjawab dengan komen korang. Marilah kita raikan demokrasi dengan lebih beradab dan bertanggungjawab.

BERANI BUAT BERANI TANGGUNG LA YEA!