KENYATAAN AKHBAR YAB DATO' SERI DR ZAMBRY ABDUL KADIR


KENYATAAN AKHBAR

YAB DATO’ SERI DR ZAMBRY ABDUL KADIR

Menteri Besar Perak Darul Ridzuan

7hb Mei 2009

Saya ingin menjelaskan beberapa insiden yang berlaku dalam sidang Dewan Undangan Negeri Perak hari ini. Pihak Yang DiPertua Dewan YB R. Ganesan terpaksa memanggil bantuan polis dan kakitangan kerajaan termasuk Setiausaha Kerajaan Negeri, Penasihat Undang-undang dan Ketua Polis Negeri serta lain-lain kakitangan kerajaan yang terlibat ke dalam.

Pada hari ini sidang Dewan telah bermula pada pukul 10.15 pagi, bagimanapun sidang Dewan tidak dapat berjalan dengan lancar disebabkan Adun-adun Pembangkang telah mengganggu perjalanan sidang Dewan.

Mereka meninggalkan tempat duduk mereka dan secara “biadap” menyerang Adun-adun Barisan Nasional serta Bebas dengan mewujudkan suasana haru biru dan tidak terkawal.

YB Sivakumar juga telah mengarahkan saya dan Exco-Exco serta 3 Adun Bebas keluar dari dewan dan beliau tidak mengiktiraf perintah - perintah yang telah dikeluarkan oleh Mahkamah Persekutuan.

Adun-adun Pembangkang juga cuba menghalang Adun-adun Barisan Nasional menjalankan tugas kami sebagai ahli-ahli Dewan Negeri Perak. Sidang Dewan hari ini telah terpaksa ditangguhkan sebanyak dua kali bagi mengawal keadaan di dalam Dewan tersebut.

Pada jam 2 petang Dewan kembali bersidang dan Yang DiPertua YB R. Ganesan, telah mengarahkan YB Sivakumar untuk mengosongkan tempat duduk Speaker dan kembali ke tempat duduk ADUN yang biasa.

YB Sivakumar tidak mengendahkan arahan Speaker walaupun telah diberi amaran oleh Yang DiPertua YB R. Ganesan. Yang DiPertua YB R. Ganesan kemudiannya telah mengarahkan Bentara untuk mengiringi YB Sivakumar kembali ke tempat duduk ADUN biasa dan tidak diperdulikan beliau.

Bentara kemudiannya telah dikasari oleh beberapa ADUN Pembangkang dan berlaku pergelutan.

Yang DiPertua YB R. Ganesan tidak mempunyai pilihan lain utuk mengawal keamanan di dalam Dewan kecuali dengan mengarahkan pihak PDRM untuk membantu Bentara menjalankan tugasnya mematuhi arahan Yang DiPertua Dewan.

Ini termaktub di bawah Perkara 90 Perintah-perintah Tetap, yang menyebut “semua perkara yang tidak diperuntukkan dengan khususnya dalam perintah-perintah tetap hendaklah diaturkan menurut cara yang tidak berlawanan dengan perintah-perintah tetap ini sebagaimana yang diperintahkan oleh Tuan Yang DiPertua dari masa ke semasa.”

Dalam kejadian tadi tuan Yang DiPertua telah sedaya upaya menggunakan kuasanya untuk mengeluarkan YB Sivakumar dari tempat duduk Yang DiPertua bagi melaksanakan tanggungjawab beliau.

Bagaimanapun YB Sivakumar tidak memberi kerjasama apabila Yang DiPertua YB R. Ganesan, mengarahkan beliau mengosongkan tempat duduk speaker dan pulang ke tempat duduk beliau sebagai Adun biasa.

Arahan ini telah diberikan dua kali, dan amaran juga telah tidak diendahkan oleh YB Sivakumar.

Yang DiPertua kemudiannya telah mengarahkan Bentara untuk melaksanakan tugasnya untuk mengosongkan kerusi speaker. Bagaimanapun Bentara telah dihalang dan dikasari dengan ditolak berkali-kali oleh Adun pakatan pembangkang sehingga pasu bunga hiasan berhampiran dengan tempat duduk DYTM bertitah pecah.

Oleh itu secara waras Yang DiPertua tidak ada cara lain untuk mengamankan keadaan di dalam Dewan kecuali meminta sokongan dari pihak Polis DiRaja Malaysia untuk membanru Bentara melaksanakan tugasnya.

Yang DiPertua R. Ganesan telah bersabar sejak 10.30am, iaitu selama lebih empat jam, dan menangguhkan Dewan sebanyak dua kali sebelum mengambil tindakan ini.

Saya juga ingin menyatakan kekesalan saya terhadap barisan pembangkang yang bertindak biadap dan kurang ajar di dalam dewan. Mereka bertindak menggunakan “undang-undang rimba”, serta tidak menghormati peraturan.

Mereka juga gagal menghormati institusi Raja kerana menyebab DYTM Raja Muda Perak terpaksa menunggu kerana menghalang YangDiPertua YB R. Ganesan menjalankan tugasnya dan menjemput Baginda untuk merasmikan sidang Dewan.

Pakatan pembangkang juga gagal meletakkan taraf Dewan sebagai institusi yang mulia kerana menjerit dan mengherdik ketika ia bersidang.

Walau bagaimanapun saya bersyukur akhirnya setelah Yang DiPertua, menjemput DYTM Raja Muda dan baginda memberikan titah ucapan baginda, keadaan menjadi terkawal dan aman.

Saya menjunjung kasih Tuanku dan juga berterimakasih atas sokongan padu seluruh rakyat negeri Perak.

Saya juga ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada Ahli-ahli YB Barisan Nasional kerana bersabar dengan karenah pembangkang. Terima kasih saya juga kepada pihak Polis DiRaja Malaysia kerana menjalankan tugas dengan penuh tanggungjawab.

Sekian.

ANDA BACA DAN NILAIKANLAH SENDIRI, HARI INI FUCKATAN RIOT TELAH MENUNJUKKAN SIAPA SEBENARNYA MEREKA, ORANG YANG MELAUNG-LAUNGKAN DEMOKRASI DAN KEADILAN TELAH MENUNJUKKAN SIAPA SEBENARNYA MEREKA!

NAK TENGOK GAMBAR KEJADIAN DALAM DEWAN KLIK DI SINI - BLOG SELAMATKAN PERAK!

BACA DISINI - HARI INI DALAM SEJARAH!

BACA DISINI PENERANGAN ANOTHER BRICK IN THE WALL MENGENAI PERAK!

26 Responses to "KENYATAAN AKHBAR YAB DATO' SERI DR ZAMBRY ABDUL KADIR"

 1. Pakatan Rakyat bertindak seperti hukum rimba..betull tu macam komunis chin peng.

  ReplyDelete
 2. Amboi, aku lihat gambar sekok ADUN sampai naik atas MEJA?

  Parpu, hang tolong perbesarkan gambak dia sat kat blog hang.. aku nak teliang wajah rupa dia..

  Ada mirik2 yang pernah berlaku kat Taiwan kan? Celaka semua ni harga diri tokmoyang sendiri takder.

  Asyik2 nak tiru apa orang Taiwan buat..

  macam si Eli, tukaq nama, tukaq agama FREE SEX kangkang, berangan Anjeling Jolly, segala nak macam Omputih, tapi ketahui lah bahlol semua, bau dan sepet takleh lari kemana (kecuali plastik surgery atau lumur minyak zamrut).

  Pai Pai
  WIRA

  ReplyDelete
 3. penunggu gunung tunggalMay 8, 2009 at 7:06 AM

  ELLO PARUPU,

  TU APA YANG ZAMBRY KATA, KIH KIH KIH
  TU APA YANG HANG KATA, KIH, KIH KIH
  TU APA YANG UMNO KATA, KIH KIH KIH

  PI LA DENGAR TENGOK APA ORANG LAIN KATA.

  BAGUIH, BOH RAMAI LAGI GANGSTER DALAM BN HANGPA. LAGI CEPAT LINGKUP LEPAIH NI. KAPAI DAH NAK KARAM! KAH KAH KAH.

  ReplyDelete
 4. Tahniah kerana akhirnya Sidang DUN berjaya juga dilangsungkan. Kesepaduan ADUN dari BN dan bebas serta kecerdikan Tuan Speaker yang baru di bawah kepemimpinan YAB MB Datuk Dr Zambry membuktikan tidak ada masalah yang tidak boleh diselesaikan. Syabas!

  ReplyDelete
 5. PARPU!... AKU NAK HANG BACA KOMEN DI BAWAH NIE YANG AKU COPY PASTE DARI KOMEN DI BLOG MB HARAMJADAH NGKO MAMAK ZOMBIE HITAM PEKAT DI DALAM ARTIKEL "MEDIA DAN SIDANG DEWAN UNDANGAN NEGERI". NGKO TAK MALU KER!...
  ---------------------------------
  exco bpn berkata...

  Salam ziarah Dato seri..

  Saya mewakili exco BPN ingin menyuarakan rasa tidak kepuasan hati kami.

  Saya harap DS Zambry berhati hati dalam menerima sebarang komen d blog ini. Kebanyakkan blogger khususnya blogger parpu kari tidak menunjukkan kematangan berpolitik dan suka menghentam orang dan ahli sesama sendiri. DS kalau ada masa berkunjunglah ke blog nya..penuh segala caci maki dan nista? Beginikah perangai ahli kita dalam mencari pengaruh di blog?

  Kita kalau nak berdaawah mestilah dengan cara daawah yang betul,bukan dengan menghina mereka. Kalau kita teruskan dengan cara menghina seperti yang di buat oleh blogger parpu kari dan yang seangkatan dengannya,saya jamin parti keramat kita akan terus kecundang pada pilihanraya akan datang.

  Harap DS zambry dapat mempertimbangkan agar menapis dulu setiap komen di sini. Kalau boleh setiap komen dari blogger parpu kari tidak disiarkan atau delete terus untuk memastikan rakyat perak dapat melayari blog DS zambry dengan senang hati.

  Blogger parpu kari dengan blogger blogger dari PR sama saja taraf IQnya..hanya tahu memaki.

  Maaf,saya tidak meletakkan nama saya dalam menjaga keharmonian sesama exco BPN.

  wsalam.

  Selasa, 05 Mei, 2009

  ReplyDelete
 6. PARPIE MAMAK PUDKAN...

  LU PUNYA TAHUK SUDAH SALAH LA PUDKAN..

  KENYATAAN AKHBAR MB HARAM YAB DATO' SERI DR ZAMBRY ABDUL KADIR

  ReplyDelete
 7. hoi zamry mamak pundek ,cibai lu,mamak paria,lu,PARPU SAMA JUGAK PUNDEK,,,,(mesti tak siarkan)

  ReplyDelete
 8. agak-agak kau la ape yang raja muda perak sound kat nizar dan ngeh tu, aku tengok sampai berubah muka anjing dua ekor tu..?

  ReplyDelete
 9. kan bagus kalau Bn dapat sabar sampai PRU-13 kalau nak rampas perak...ni rampas guna cara haram...kalau BN x buat semua ni,mesti perak x huru hara...bodo punya BN...sape yg sokong pun bodo...

  ReplyDelete
 10. Mana pegi parpu ni,tak publish komen...dah kena tangkap naik trak ke...samseng sungguh puak2 amno ni tak nak dengar ckp speker.Melawan pula tu,tak hormat dewan sungguh.Kuasa speaker ni mcm dah tak ada nilai..pastu siap buat usul agar speaker dipecat.Diseretnya speaker dan digantikan dgn speaker pilihannya.Undang2 negara dicabul sesuka hati..

  ReplyDelete
 11. jgn kata org bn ni bodoh, diri sendiri pikir dulu sebelum ckap. BN bertindak mengikut landasan undang2, lagi lama tunggu lagi banyak tanah digadaikan.

  ReplyDelete
 12. Nizar selalu hendak menipu penyokong2nya. YTM Raja Nazrin titah: "...hormati ucapan beta. Jika mahu bekerjasama dengan saya pada masa akan datang, beritahu itu kepada kengkawan kamu..."

  Tapi Nizar sudah putar, beritahu penyokongnya bahawa Raja Muda sokong PR dan suka hendak bekerjasama dengan PR.

  Penipu elok dikerat lidahnya.

  ReplyDelete
 13. PARPIE..

  ITU ADUN SG RAPAT MIDAH MAN CAKAP INDIA SUME ULAR..

  SKRG MCM MANA DIA LEH DAPAT DUA BOSS INIDA LA PARPIE...

  SATU MB HARAM, SATU LAGI SPEAKER HARAM.....

  SIAP SOKONG USUL PLAK TU..MIDAH..MIDAH...

  ReplyDelete
 14. Ini bukan spam, tapi terpulang lah for you to decide - nak publish atau tidak.

  Semua situation ada dua side to the story, so ini dia, Sivakumar's story.

  (By the way, as you have stated in your earlier postings, dia pun 'Keling Pariah' macam Ganesan dan Zambry dari BN)

  Sivakumar: It was a conspiracy

  Written by Surin Murugiah & Chua Sue-Ann, The Edge

  Ousted Perak Speaker V Sivakumar claims it was a pre-planned conspiracy that involved the Barisan Nasional (BN), the Perak state secretary, the civil service and the police to remove him.

  He said there was enough indication that at the outset the state secretary was not being neutral in the manner he exercised his duties.

  He also said the sergeant-at-arms, who did not take instructions from him as Speaker to remove Mentri Besar Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir and nine others, was quick to listen to Datuk R Ganesan, the speaker installed by BN, to eject him.

  "(Under assembly rules) sergeant-at-arms reports to whom? Furthermore, why was my microphone switched off? Who instructed it?" he said to reporters at a packed press conference at the DAP headquarters here today.

  "If this is not a conspiracy, what do you call it?"

  Sivakumar said under Standing Order 2 of the House, the speaker is the only person who could determine seating arrangements.

  "Yet when I instructed the state legal adviser to take a particular seat, he refused. This is serious and I want him to answer," he said.

  Sivakumar said the decision to suspend Zambry and six others was made by the Rights and Privileges Committee, and was endorsed by the assembly of March 3.

  "We maintain the assembly under the tree is valid as we were prevented from entering the building, and most lawyers agree with us."

  "If they do not recognise the March 3 assembly, why bring a motion to invalidate the March 3 assembly in the first place?"

  He said by tabling the motion, BN had recognised the assembly and as such, decisions made by the assembly of March 3 were valid.

  "That means the seven suspended members and the three who resigned cannot enter the assembly," he said.

  Sivakumar also asserted that he was still the rightful speaker, and had the right to reject the motions tabled by Zambry to remove him, as the suspended Zambry cannot table the motion.

  He said after he was ejected forcibly from his seat, he was locked in a room for an hour in the presence of police officers.

  He also claimed that many unauthorised people, including police officers were inside the state assembly.

  "Under Standing Order 83, the speaker may invite anyone but the state secretary refused entry to the eight Perak MPs that I had invited."

  "Yet, how come there were hundreds of policemen there?" he said.

  He also said it was only the speaker who was empowered to allow or disallow the media, but the state secretary had also assumed this role.

  "The civil service must be neutral, but all actions in recent days show otherwise," he said.

  ReplyDelete
 15. PR sial tak kormat Sultan..macam anjing

  ReplyDelete
 16. Assalmualaikum dan selamat sejahtera..

  1. Nampaknya komen dari pihak PR dalam blog parpu ni penuh dengan kata nista. Please la kalau kamu semua menganggap umno itu jijik dan keji kenapa kamu semua yang mengaku lebih bagus dari mereka bersikap seperti umno malah lebih buruk lagi. Mentaliti MP PR yang lebih kepada anarki ini tak membawa apa2 faedah. Kalu betul PR adalah komuniti yang matang dan berhati mulia dari UMNO/BN kenapa sikap yang ditunjukkan selama ini lebih kepada keanak-anakan yang merajuk kehilangan bantal busuk.Muhasabah balik diri masing2 sebelum nak mencaci orang lain.Adakah kamu bagus sangat sampai nak melabelkan orang lain dengan kata2 kesat kamu semua. Sampaikan raja Nazrin pun jelek dengan sikap kebudak-budakan MP PR. Tolonglah ramai lagi orang yang ikhlas berjuang dalam umno.jangan main serkap jarang je.Setiap organisasi ada pekung tersendiri termasuk PR jadi janganlah melampau sangat. Mungkin sebab inilah Mahathir tak mahu memberikan hak kebebasan bersuara yang total kerana tahu sejauh mana kematangan rakyatnya.Banyak antara kita ni yang matang pada rupa dan umur tapi pemikiran macam budak2 je. Sedih aku tengok keadaan wakil PR semalam. Mcm budak kecik menangis kehilangan susu. Kebebasan adalah satu tanggung jawab dan kalau dilihat dari kejadian semalam nampaknya PR masih belum mampu untuk memikul tanggung jawab itu.

  ReplyDelete
 17. Ni jelah cara yg umno boleh buat..kalau buat pilihanraya kecil dah tentu takboleh menang..bagi duit,bagi basikal,bagi anak ayam,anak itik.baja subsidi,beruk subsidi,menipu macamana pun kalah juga..sedarlah umno,orang dah tak benci,dengar nama umno pun dah jijik,..aku nak taip perkataan umno ni pun jijik rasanya...Khaik.,. Ptuih..

  ReplyDelete
 18. Alhamdulillah...Kerajaan Boneka dengan rasminya tumbang!

  ReplyDelete
 19. Forum Gerak Reformasi
  http://disc.yourwebapps.com/discussion.cgi?id=29561;article=720277

  Anonymous
  Alahai KJ
  Fri May 8, 2009 6:27pm
  60.48.181.58

  undang-undang rimba? setahu aku undang-undang rimba siapa yang kuat dia berkuasa! puak mana yang mendapatkan kuasa secara paksa dalam DUN Perak semalam? hahaha, nak tipu aku yang cacat penglihatan!

  power tak ulasan aku ini:

  Kamaruddin Erdogan Jaafar
  Amin
  Fri May 8, 2009 8:46pm
  115.132.57.33

  Nampaknya kau bukan sahaja cacat penglihatan. Jelas bahawa kau juga cacat akal. Mungkin kerana kau tak belajar Mathematics dalam bahasa Inggeris.

  Bermula dari 5 Febuari 2009, jumlah ADUN UMNO 27, jumlah ADUN DAP 17. PKR 7, PAS 6, MCA 1 dan 3 ADUN Bebas.

  Itu pun dah cukup terang dan jelas akan 'suara rakyat' dan siapa yang sepatutnya menjadi Menteri Besar. Walaupun aku bukan orang UMNO tapi aku tak mudah ditipu oleh fahaman anwarisma wal juburi!!

  Oleh kerana MCA berada di dalam Barisan Nasional, maka jumlah kerusi BN ialah 28 orang dan 3 ADUN bebas telah membuat pengakuan di hadapan Paduka Seri Sultan Perak bawa mereka bertiga memberikan sokongan kepada BN, menyebabkan kekuatan BN ialah 31 sedangkan Pakatan Rakyat ialah 28.

  Bodoh sangatkah Paduka Seri Sultan Perak untuk membubarkan DUN? Ajaran demokrasi barat mengajarkan bahawa kelebihan satu undi juga dikira majoriti, jadi atas alasan apakah Nizar minta DUN dibubarkan? Siapakah Nizar dalam PR yang menjawat kedudukan yang sepatutnya disandang oleh Ngeh atau Nga?

  Fahaman anwarisma al juburi membenarkan amalan lompat parti dan disokong oleh Mursyidul Am PAS setelah dijangkati oleh virus Erdogan kecuali Kapal Karam memandang kerja itu jijik dan hina.

  Kalaulah pada 16 Sept 2008, berlaku lompatan oleh 30 ekor katak dari BN ke PR, sudah tentu kamu akan menyanjung dan mendewakan katak katak itu. Apakah kamu akan mengatakan berlakunya 'rampasan kuasa' sekiranya al juburi berjaya memenangi sokongan majoriti Ahli Parlimen untuk menjadi Perdana Menteri, walapun dengan kelebihan 1 kerusi??

  Jahat sungguh wabak presepsi yang disebarkan oleh virus A1N1 (Anwar Ibrahim Nombor 1) yang berpunca dari BABI (Brother Anwar Bin Ibrahim) yang bertopeng manusia.

  Semoga Saiful Bukhari Azlan terus gagah dan tabah untuk menghantar al juburi balik ke Sungai Buloh bagi menghabiskan sisa umurnya di sana.... Amin!

  ReplyDelete
 20. We women will need people like Hee to lead us..

  Plain, simple and down to earth.. doing what is best for the sake of the Rakyat. BRAVO, I sure SALUTE you!

  Shame on you shameless men the likes of the exSpeaker, Nizar and Nga..

  SingleParent

  ReplyDelete
 21. Laporan Malaysiakini:

  Orang kanan Idris dikehendaki polis
  May 8, 09 7:04pm
  Polis memberi 72 jam mulai petang ini kepada bekas setiausaha politik Datuk Seri Idris Jusoh untuk tampil membantu siasatan berhubung SMS ugutan kepada tiga ADUN Umno bulan lepas.

  Timbalan Ketua Polis Terengganu, SAC II Hamzah Mohd Jamil berkata jika Datuk Dr Ahmad Ramzi Mohamad Zubir gagal berbuat demikian, polis akan mendapatkan waran tangkap terhadapnya.

  Bercakap kepada media di Kuala Terengganu hari ini, beliau berkata polis telah cuba mengesan bekas calon BN Marang itu di kediaman beliau di sini dan Kuala Lumpur tetapi gagal, lapor Bernama.

  Ahmad Ramzi diminta menemui atau menghubungi pegawai penyiasat kanan Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Terengganu, ASP Mohd Hadzwan Zulkefle di talian 09-62 46 222.

  Ahmad Ramzi kini bertugas sebagai pegawai khas Idris, sekarang pengerusi Majlis Amanah Rakyat (Mara).

  Pada 13 April lepas, beberapa ADUN Datuk Rosol Wahid (Ajil), Abdul
  Halim Jusoh (Permaisuri) dan Zakaria Abdullah (Paka) menerima SMS , antaranya berbunyi "YB tak sayang nyawa?".

  Mesej ringkas itu kemudian dijadikan alasan mereka bertiga dan tujuh lagi ADUN Umno enggan hadir pada hari kedua persidangan DUN Terengganu keesokannya.

  Dalam siasatannya, polis telah menahan seorang kerani syarikat swasta berusia 31 tahun dari Seri Kembangan, Selangor, di Bandar Baru Bangi pada 20 April lepas, kerana disyaki menghantar SMS itu.

  Lelaki itu dibebaskan setelah ditahan reman selama tujuh hari.

  Menurut agensi berita itu lagi, Hamzah berkata polis setakat ini mengambil keterangan daripada beberapa saksi berhubung kes itu dan hanya menunggu Ahmad Ramzi untuk tampil memberi keterangan.

  "Kita mengalukan kerjasama daripada keluarga Dr Ramzi untuk menasihatkan beliau supaya tampil bagi mempercepatkan siasatan berhubung kes tersebut," katanya.

  ReplyDelete
 22. UMNO dah nazak.... cuma tunggu masa nak mampos saja

  ReplyDelete
 23. PARPU!... AKU TAU NGKO MALU, PASAL TU NGKO NYOROK. TAPI SAMPAI BILA!...

  ReplyDelete
 24. kenapalah puak2 amno celaka ni menahan Raja Nazrin dari memulakan titah pada masa yang telah ditetapkan.Kenapa nak disorok keadaan sebenar kemelut yang berlalu di negeri kepada Baginda..kalau Raja Nazrin dpt melihat ini semua dah tentu beliau akan membubarkan DUN dan menyerahkan kpd rakyat utk menentukan siapa yg berhak memerintah.Sebagai Raja,tuanku mesti berjiwa rakyat dan memahami kehendak rakyat dan bukannya mengikut telunjuk umno..maafkan patik..

  ReplyDelete
 25. Assalamualaikum,

  Maaf saya nak bertanya. Penulis BLOG ni AGAMA dia ISLAM atau sebaliknya.

  Saya mintak maaf kalo soalan sy salah..

  Assalamualaikum

  ReplyDelete

Aku bagi korang komen bebas kat sini tapi aku harap korang kena bertanggungjawab dengan komen korang. Marilah kita raikan demokrasi dengan lebih beradab dan bertanggungjawab.

BERANI BUAT BERANI TANGGUNG LA YEA!